Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Να αλλάξει η νομοθεσία για τους χώρους στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων

Με πρωτοβουλία του κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο σελίδα συλλογής υπογραφών με αίτημα την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τους χώρους στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Το αποτέλεσμα θεωρείται εντυπωσιακό, αφού πέραν των 14 χιλιάδων πολιτών έχουν μέχρι σήμερα υπογράψει το σχετικό αίτημα.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι κτίρια δημόσιας χρήσης είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ειδικούς χώρους στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα, σε αναλογία με το μέγεθος του συνολικού χώρου, εντούτοις, δεν υπάρχει μηχανισμός αλλά ούτε και δικαίωμα στην αστυνομία ή την τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει σε περιπτώσεις όπου οι χώροι αυτοί καταλαμβάνονται από μη δικαιούχα οχήματα. Η δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους όπου κράτος και δήμοι δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης.

Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας αποστέλλει επιστολές τόσο προς το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αίτημα την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας, έτσι που η δια νόμου υποχρέωση παροχής χώρων στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων, να μπορεί ουσιαστικά και πραγματικά να εξυπηρετεί όσους πολίτες είναι δικαιούχοι και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας στον τομέα της πρόσβασης.

Θεωρούμε ότι οι χώροι στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων αποτελούν μέρος της νομικής υποχρέωσης των χώρων δημόσιας χρήσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρούνται ως δημόσιοι χώροι και οι παραβάτες να μπορούν να διώκονται από τα αρμόδια σώματα κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

1 σχόλιο:

  1. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσα άτομα ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα ότι η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας συζητείται με τα αρμόδια τμήματα και την Κυπριακή Συνομοσμπονδία Οργανώσεων Αναπήρων που είναι ο κοινωνικός εταίρος του κράτους για θέματα ατόμων με αναπηρίες. Είναι δύσκολο θέμα αφού αφορά ιδιωτική περιουσία στην οποία θα πρέπει να δοθεί με κάποιο τρόπο το δικαίωμα στην αστυνομία να μπορεί να καταγγέλλει.
    Δημήτρης Λαμπριανίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή